Torkel Rasmusson, poet, sångare

Om

En blek Torkel med John Lennon-glasögon och bar överkropp i en sliten jugendsoffa. Gittan Jönsson har i sin akvarell poetiskt fångat ljuset i vad som kanske var en av sjuttiotalets rivningslägenheter. Porträttet finns med på skivomslaget till Torkels första soloskiva ”Kalla tårar” från 1977.

Torkel Rasmusson, poet och sångare

Torkel Rasmussons ljusa röst går inte att ta miste på. De som kan sin proggmusik och lyssnat på Blå Tåget, vet att det var han som sjöng på bandets mest kända låt Den ena handen vet vad den andra gör. Den blev en ännu större hit med Ebba Grön – då visserligen i en något förenklad version och omdöpt till Staten och kapitalet.

På senare tid har Torkel bl a gjort en utsåld konsert på Konstepidemin i Göteborg i oktober 2018. En månad senare gick han in i studio tillsammans med bl a Reine Fiske (Dungen) och Sigge Krantz (Träden) och spelade in en ny skiva Farväl, Kapten. (Utgivning hösten 2019)

När Gunder Hägg, sedermera Blå Tåget, började spela i Stockholm på slutet av sextiotalet, var bandmedlemmarna redan etablerade som poeter, konstnärer och journalister.

Torkel var poet. Hans första samling ”En vit, kal fläck” hade kommit redan 1965. Om sitt låtskrivande har Torkel sagt: – Vi var fyra som gjorde låtar Tore Berger, Leif Nylén, Mats G. Bengtsson och jag. Medan de andra snabbt kom igång med låtskrivandet hade jag ganska länge svårt att få ihop verser som fungerade. Men efter ett par år lossnade det, och jag kunde gott och väl mäta mig med de övriga tre.

Låtar som ”I vargatider”, ”Tappa inte nya vantarna” och ”Glassfabriken” är Torkels. Ja, i Blå Tåget skrev man om det mesta – mycket politik men också poesi och kärlek.

”Resan”, en av Torkels låtar från åttiotalet, har fått ett nytt liv på tiotalets dansgolv. Sången berättar en kalejdoskopisk och nästan filmisk historia. Nu har den alltså återupptäckts av DJ:s som fattat att taktförskjutningar kombinerade med Rasmussonsk sång är något som danspubliken går igång på. Antalet Spotifyspelningar närmar sig halvmillionen.

På spelningarna sommaren 2019 kommer Torkel att kompas av göteborgsbandet Resan: Hampus Andersson (Tammy och Henning), Anders Björkman (f d Lukas), Thomas E. Frank (Den Stora Vilan), Torgny Sjöstedt (f d Love Explosion) och Jonny Wartel (bl a Urgent Call, Position Alpha).

Torkel Rasmusson bor på Söder i Stockholm, men i juni tar han sig ut i landet för ett antal konserter. Det blir en chans att höra progglegenden med den ljusa rösten.

Rösten som det inte går att ta miste på.